Algemeen

VALKPARKIET
Nymphicus hollandicus

Formaat: 34 cm (staart en kuif inbegrepen)

Ringmaat: 5.4mm of 5.5mm, voor grote TT valken is 6mm aangeraden

Uiterlijk voorkomen (TT eisen voor wildkleur man)
De valkparkiet is een overwegend grijze vogel, met een geel masker en oranjerode wangvlek. De vleugelbalk is wit, elke gele aanslag hierin is een kleurfout. Hij heeft een kuif, die bij voorkeur minstens 5cm lang is en ook (gedeeltelijk) geel gekleurd mag zijn. De wangvlek moet minstens de grootte hebben van een muntstuk van 10 eurocent, maar mag niet zo groot zijn dat deze tot tegen het oog reikt en ook niet uitlopen in het masker. De rest van het lichaam is egaal diepgrijs gekleurd, op het zwarte af. Op de borst en de buik is dit het moeilijkst te bereiken. Snavel, poten en nagels zijn donkergrijs. De oogkleur is donkerbruin tot zwart. Het formaat moet voldoende groot zijn.

Geslachtsonderscheid (wildkleur)
Het onderscheid bij volwassen valkparkieten kan gemaakt worden op 3 punten:
1.De man heeft een geel masker met felle oranjerode wangvlek, bij de pop is het masker grijs en is ook de wangvlek meestal wat fletser.
2. De pop heeft een visgraatmotief op de staart, het best zichtbaar aan de onderzijde van de staart.
3. De pop heeft aan de binnenzijde van de vleugels een gele, druppelvormige tekening.

Jongen lijken op de pop tot aan de eerste jeugdrui, die gebeurt op een leeftijd van 5 tot 7 maanden. Het eerste kenmerk dat tevoorschijn komt, is het masker dat bij jonge mannen vaak al vanaf een maand of 4 begint geel te kleuren.

Voor meer informatie over het geslachtsonderscheid bij valkparkieten, zie de pagina “Geslachtsbepaling”.

Herkomst en leefwijze
De valkparkiet behoort tot de familie van de Kaketoes (Cacatuidae) en is afkomstig uit Australië. Ze zwerven in kleine groepen rond op zoek naar water en voedsel, en afhankelijk van de beschikbaarheid daarvan passen ze hun broedseizoen aan. Net als het overgrote deel van de kromsnavels zijn het holenbroeders, die nestelen in holtes van bomen en takken. Hoewel ze in groep leven, liggen de nesten relatief ver uit elkaar.

Bijzonderheden
Valkparkieten zijn zachtaardige vogels die bij veel andere soorten kunnen geplaatst worden. Het zijn snelle vliegers die het best tot hun recht komen in een volière van minimaal 2m lengte. Valkparkieten die binnenshuis worden gehouden en de nodige aandacht krijgen, worden vrij gemakkelijk tam en kunnen ook geluiden imiteren. Valkparkieten komen relatief eenvoudig tot broeden en zijn niet veeleisend wat betreft voeding of huisvesting, daarom zijn het geschikte vogels voor beginnende kwekers.

Mutaties
In Europa bestaan er 10 kleurmutaties bij de valkparkiet:
Geslachtsgebonden recessieve mutaties (4): opaline, cinnamon, lutino en geelwang
Autosomaal recessieve mutaties (6): witmasker, pale fallow, bronze fallow, bont (incl. getekend) en bleekmasker
Autosomaal dominante mutaties (1): Dominant gezoomd

Mutaties die ooit voorkwamen in onze streken, maar nu niet meer: recessieve lutino en dominant bont

Foute of oude benamingen voor mutaties: gepareld (opaline), zwartkop (dominant gezoomd), zilver (dominant gezoomd, of pale fallow), pastel (cinnamon), dominant pastel (dominant gezoomd) isabel (cinnamon), geelmasker (geelwang), witkop (witmasker), albino (lutino witmasker), geel (lutino), bleekwang (bleekmasker), wit (lutino witmasker), enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *