Witmasker

Bjorn Ceunen - Witmasker man

Witmasker man – Bjorn Ceunen

De witmasker is voor het eerst opgemerkt in 1976 in Nederland en vererft autosomaal recessief. Het is een volledig grijs en witte vogel met een wit masker en wangvlek. De poppen hebben een grijzer masker door de aanwezigheid van eumelanine op die plaats. Doordat alle gele kleur verdwenen is uit de bevedering, ogen de grijze veren bij de witmasker iets donkerder of ‘harder’ van kleur.

De witmasker mutatie haalt alle psittacine uit de bevedering, zowel de rode als de gele. De Engelstalige term hiervoor is ‘complete psittacin reduction’ of afgekort ‘PPR’. Hiermee komt deze overeen met de blauw mutatie in andere kromsnavelsoorten. De reden waarom de witmasker valkparkiet niet blauw ziet is te vinden in de structuur van de veren. Hierover meer over op de pagina over vederstructuur en kleurvorming. Net zoals de andere blauw mutanten, vererft de witmasker autosomaal recessief. De afwijkende naam ‘witmasker’ is toegestaan bij valkparkieten omdat het uiterlijk zo sterk afwijkt van de andere blauw mutanten. Daardoor is de benaming uniek voor de valkparkiet, hoewel de blauw mutatie één van de meest voorkomende kleurmutaties is onder de kromsnavels.

De witmasker mutatie is herkenbaar in het nest doordat de jongen witte dons hebben in plaats van de normale gele donskleur. Hieraan kan je ze vanaf de eerste dag na het uitkippen herkennen.

Met de witmasker hebben we een kleurmutatie die alle psittacine uit de bevedering haalt. De lutino doet (bijna) hetzelfde met het eumelanine pigment. Wanneer we deze mutaties combineren, krijgen we dus een volledig witte vogel: de lutino witmasker ofwel albino. Bij valkparkieten is de albino altijd de combinatie van lutino en witmasker, er bestaat niet één mutatie die eenzelfde effect kan veroorzaken. De ‘witte zwartoog’ is een combinatie van bont en witmasker. Ofwel betreft het oudere albino’s die opnieuw kleur hebben gekregen in de ogen, dit komt vrij veel voor.

Witmasker pop

Witmasker pop – George Steinz

Voor de kweek met witmasker is de kuif een belangrijk aandachtspunt, als je richting de standaardeisen wilt kweken. Om de één of andere reden valt de kuif bij de meeste witmasker lijnen nogal klein uit. Verder is het een sterke mutatie waarmee je vlot kan kweken. Witmasker kan je combineren met zowat alle andere mutaties, behalve geelwang. In deze combinatie zie je niets meer van de geelwang mutatie. Op den duur weet je dan niet meer wat je kweekt. De witmasker heeft een speciale genetische relatie met de bleekmasker mutatie. Het zijn mutaties van hetzelfde gen en gedragen zich daardoor als allelen (zie tekst ‘uitzonderlijke mutatiecombinaties).

One Responseso far.

  1. metin schreef:

    sterkte gewenst, heel mooi werk geleverd reeds!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *