Cinnamon

BiCinnamon popj de cinnamon is al het zwart eumelanine verkleurd naar bruin. Deze mutatie grijpt in op het proces van de eumelanine vorming en verhindert oxidatie in één van de laatste stappen van de chemische reactie. Dit komt omdat de werking van TRP 1 – voluit tyrosinase related protein 1 –  verstoord is (Van den Abeele, 2013). Hierdoor ontstaat een eumelanine dat bruin van kleur is in plaats van zwart. Dit betekent dat niet enkel de veren bruin kleuren maar ook de hoorndelen die eumelanine bevatten, zoals poten, nagels en snavel, een lichtere kleur krijgen. Ook de ogen krijgen hun kleur door eumelanine en worden enigszins beïnvloedt door de cinnamon mutatie. Dit is het best zichtbaar bij jonge vogels in het nest: wanneer zij rond een ouderdom van 8 tot 10 dagen de ogen openen, kleurt de pupil wijnrood bij de cinnamon. Ook bij een foto met flits kan de pupil van een cinnamon op latere leeftijd vaak wijnrood oplichten.

De cinnamon mutatie vererft geslachtsgebonden recessief en dateert van rond het jaar 1968 in België (Martin & Andersen, 2007). Mogelijk is deze later in andere werelddelen opnieuw ontstaan, o.a. in Australië. Een oude benaming voor de cinnamon is ‘isabel’. In het verleden werd soms de suggestie gemaakt dat cinnamons phaeomelanine bezitten in plaats van eumelanine, gezien die kleurstof bruine tinten oplevert bij bepaalde andere vogelsoorten dan de kromsnavels. Verenonderzoek heeft echter uitgewezen dat het een gewijzigde vorm van het eumelanine betreft (Van den Abeele, 2013).

Cinnamon vogels kunnen soms erg vlekkerig zijn, in die mate dat men denkt dat er bonte veren in het spel zijn terwijl dit niet het geval is. Dit komt omdat cinnamon veren kunnen opbleken door zonlicht, wellicht door het UV spectrum. Meer uitleg hierover en foto’s op de pagina over kleurafwijkingen.

Cinnamon is goed te combineren met de psittacine mutaties (witmasker, bleekmasker en geelwang) of met opaline en bont. Verrassend genoeg ook met lutino, waarbij je geen zichtbare kleuren door eumelanine meer zou verwachten. Ook de combinatie met bronze fallow levert een verrassend resultaat op. Meer daarover op de pagina over ‘uitzonderlijke combinaties’.

Referenties

Martin T. & Andersen D. 2007. A guide to cockatiels and their mutations as pet & aviary birds. ABK publications, 200p.

Van den Abeele D. 2013. Agaporniden, handboek en naslagwerk. Revised edition 2012-2013. Deel 2. 560p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *