Opaline

George Steinz - Opaline pop

Opaline pop – George Steinz

De opaline valkparkiet werd voor het eerst opgemerkt in Duitsland in het jaar 1967 (Martin & Andersen, 2007). Deze mutatie vererft geslachtsgebonden recessief en is bij de valkparkiet algemeen bekend als “gepareld”. Hij toont een druppelvormig patroon dat het best zichtbaar is op de rug en vleugels, maar bij bepaalde exemplaren ook op de kop, borst en zelfs de buik. Dit patroon ontstaat door een verplaatsing van de pigmenten. De spots onder de vleugels zijn groter en het patroon is sterker ontwikkeld. De vleugelbalk is doorgaans wat breder, en op de slagpennen is een ‘vleugelspiegel’ zichtbaar. Vanaf het jeugdkleed – en in de beide geslachten – hebben opalines een vrij geel masker, wellicht doordat er minder eumelanine in zit waardoor het onderliggende psittacine zichtbaar wordt. Met de jeugdrui wordt dit bij de mannen helemaal helder geel.

Opaline is een bijzondere mutatie in die zin dat ze als één van de weinige zowel de verdeling van het psittacine als het eumelanine beïnvloedt. Dit laatste is onder meer zichtbaar in de combinatie met lutino of bronze fallow: de gele pareltekening licht mooi op.

Door natuurlijke variatie en selectieve kweek zijn in de loop der jaren verschillende pareltekeningen ontstaan. Er zijn nu opalines met zeer grote parels die een groot deel van de veer bestrijken. In de jaren 90 werden die wel eens ‘laced’ of ook ‘lacewing’ genoemd (Cooke, 1993). Ook de intensiteit van de tekening en de veervelden kunnen verschillen. Er zijn opalines die ook pareltekening hebben op de borst tot (bijna) op de buik, het achterhoofd en zelfs een streepjespatroon in het masker.

De opaline man verliest de pareltekening als hij het volwassen verenkleed krijgt met de jeugdrui, op een leeftijd van ca. 6 tot 8 maanden. Het gebeurt regelmatig dat er toch een zeer zwak patroon zichtbaar blijft, met de volgende ruien zal ook dit minderen of volledig verdwijnen. Een opaline man op volwassen leeftijd zal er dus ongeveer uit komen te zien als een wildkleur. Vaak zijn ze op de rug of vleugels wel wat vlekkerig. Hij blijft de opaline kleurmutatie uiteraard wel doorgeven naar de jongen. In de combinatie van opaline met bont vermindert de opaline tekening met iedere rui gedurende vele jaren. Ook poppen kunnen soms een deel van de opaline tekening verliezen met toenemende leeftijd, maar een groot deel van het patroon zal altijd aanwezig blijven. Feit dat de mannen het opaline patroon verliezen, resulteert erin dat ze niet gevraagd worden op de tentoonstelling.

MEDION DIGITAL CAMERA

Jonge opaline bont man – Bert van Gils

Opaline bont man (3 jaar)

Dezelfde opaline bont man 3 jaar later – Bert van Gils

Opaline kan je combineren met de andere kleurmutaties. Enkel de combinatie met dominant gezoomd is minder evident daar deze ook een zoming laat zien op rug en vleugels. Het afzonderlijk effect van beide mutaties is in die combinatie wellicht moeilijk te onderscheiden.

Referenties

Cooke D. & F. 1993. Keeping & breeding cockatiels. A complete guide. 159 p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *