Praktische informatie

Kooi
Valkparkieten moeten ingezonden worden in een grote tentoonstellingskooi, ook wel grote universeelkooi genoemd. De maten van deze kooien zijn 48,4×20,0x33,3 cm. Het exterieur van de kooi is halfmat zwart en het interieur helderwit. Het front is metaalkleurig.

De kooien zijn zelf te maken of kunnen gekocht worden bij verschillende firma’s. Ook staan er vaak veel van deze universeelkooien aangeboden op verkoopwebsites.

Zorg dat de kooi altijd schoon is wanneer de vogels ingebracht worden!

Voer- en drinkbakje
Vroeger werd er altijd gevoerd in kleine witte voerbakjes die rechts onderin de kooi bevestigd werden, maar op dit moment wordt er vooral op de bodem gevoerd. (zie bijlage) Voer en zand worden dus gemengd als bodembedekking op de bodem van de kooi gestrooid.

In de meeste reglementen staat dat er minimaal voor 24 uur voer in de tentoonstellingskooi aanwezig moet zijn bij het inbrengen van de vogels. Daarna zorgt de vereniging in principe voor verdere aanvulling van de voeding.

Water wordt verstrekt in fonteintjes die links onderaan tussen de spijlen worden geklemd (tussen de derde en vierde spijl). Soms worden de fonteintjes gesponsord door de organisatie van de show, maar niet altijd. Neem dus altijd voor de zekerheid zelf fonteintjes mee voor de vogels. Water wordt verstrekt bij de tentoonstelling zelf.

Voeren op de tentoonstelling
De vereniging is verantwoordelijk voor de verzorging en dus het voeren van de vogels.

Inbrengen van de vogels
Zorg er altijd voor dat wanneer de vogels worden ingebracht op de tentoonstelling dat er hoezen over de tentoonstellingskooien geschoven worden. Ook zijn er tassen in de handel waarin je de tentoonstellingskooien kunt plaatsen, zodat ze veilig en weersbestendig in de tentoonstellingszaal aankomen. Hiermee voorkom je stress en tocht bij de vogels.

Bij reguliere tentoonstellingen, worden de valkparkieten in eigen tentoonstellingskooien ingebracht. Deze hoeven dus niet meer van een loper in de tentoonstellingskooi geplaatst te worden. Er zijn ook verenigingen die zelf verenigingskooien hebben, zodat de liefhebbers deze kunnen huren en hier dan hun vogels in kunnen plaatsen bij het inbrengen.

Bij de COM (de wereldtentoonstelling) is een ander reglement van kracht. Hier worden de vogels door de eigenaren naar een centraal inbrengpunt gebracht in lopers. Vanuit hier worden alle participerende vogels naar een centraal punt in dat land gebracht. Hier worden alle vogels gecontroleerd door een dierenarts voordat ze naar het land waar de wereldtentoonstelling georganiseerd wordt, gebracht worden. Worden de vogels niet gezond bevonden, dan wordt de eigenaar gebeld en moet deze de vogels gaan halen bij het centrale punt waar ze gecontroleerd zijn geworden. De terugweg is hetzelfde. De vogels kunnen dus na de wereldtentoonstelling opgehaald worden op het centrale punt in de buurt.

Wanneer de COM in eigen land gehouden wordt, worden de vogels door de eigenaar zelf naar de locatie waar de COM gehouden wordt gebracht.

De eigenaren brengen de vogels op dinsdag in de lopers. Geef altijd genoeg appel en voer mee op de bodem van de loper, daar de vogels pas op zaterdag in de tentoonstellingskooien komen te zitten in het land waar de wereldtentoonstelling georganiseerd wordt. Het vocht halen ze uit deze appel. Op de terugweg verstrekken vrijwilligers appel en voer aan de vogels.

De kosten van het  uitbrengen van vogels op de wereldtentoonstelling zijn €12,- per vogel en met de kosten van het transport erbij, komt dit op een totaal uit van +/- €20,- per vogel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *