Selectie en voorbereiding

Selectie
Selectie van de jonge vogels is een lastig proces. Vaak zien de eigenaren door de bomen het bos niet meer. Toch zijn er een aantal tips waarmee de keuze wat vergemakkelijkt kan worden.

– Wees voorzichtig met het verkopen van de jonge potentiele tentoonstellingsvogels. Valkparkieten groeien de eerste 2 jaar nog uit en kunnen in deze 2 jaar enorm verbeteren ten opzichte van hoe ze eruit zagen als jonge vogel.
– Vergelijk de vogels goed met de standaardeisen. Deze kunnen gevonden worden op de websites van de verschillende vogelbonden.
– Leer van collegakwekers. Ga bij hen op visite en stel veel vragen. Hoe selecteren zij hun vogels? Al ziende, leert men.
– Vraag collegakwekers ook naar hun mening over uw eigen vogels. Het is waardevol te horen wat anderen van uw vogels vinden. Bedenk zelf wat je hier uit kan halen, u hoeft het niet overal mee eens te zijn.
– Denk eraan dat meningen vragen via foto’s minder waarde heeft. Een vogel beoordelen vanaf een foto is vrij moeilijk.

Het is daarom zo belangrijk dat u lid bent van een vogelvereniging, deze organiseren regelmatig vogelbesprekingen met keurmeesters, waarbij u de juiste opmerkingen krijgt van uw vogels waarop u moet letten en wat er goed aan is en wat minder goed in vergelijking met de standaardeisen. Tevens komt u bij deze dagen in contact met andere liefhebbers om hiermee ervaringen uit te wisselen en kunnen we van elkaar leren en deze mooie hobby levendig houden.

"Welke zou jij meenemen naar de tentoonstelling?", aldus Wim van Bakel.

“Welke zou jij meenemen naar de tentoonstelling?”, vraagt Wim van Bakel.

Voorbereiden jonge vogels
Het is waardevol valkparkieten te laten wennen aan de tentoonstellingskooi. Dit kan door de jonge vogels, wanneer ze rond 12-14 weken zijn al even in de tentoonstellingskooi te plaatsen.

Zet de vogels 14 tot 10 dagen voor het inbrengen al in de tentoonstellingskooien in een koele ruimte. Laat mensen regelmatig langs de kooien lopen. Hierdoor zijn de valkparkieten al voor ze op de tentoonstelling staan, meer gewend aan de kooi.

Op deze foto ziet u hoe Wim en Rita van Bakel hun wildkleur valkparkieten en taranta's voorbereiden op de tentoonstelling.

Op deze foto ziet u hoe Wim en Rita van Bakel hun wildkleur valkparkieten en taranta’s voorbereiden op de tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *