Vraagprogramma en categorieën

Wildkleur mannen - Wim en Rita van Bakel

Wildkleur mannen – Wim en Rita van Bakel

Standaard
De standaard voor valkparkieten is een beschrijving hoe de bonden de perfecte valkparkiet ziet. De vogels die worden gekeurd door de keurmeesters worden dus vergeleken met deze standaard.

De standaard kan gevonden worden op de websites van de verschillende bonden.

Vraagprogramma
Het vraagprogramma omschrijft de verschillende mutaties en combinaties die gevraagd worden  van valkparkieten en voor iedere mutatie (combinatie)  staat een apart nummer welke u kunt gebruiken om in te schrijven voor de tentoonstelling.

Het vraagprogramma kan gevonden worden op de websites van de verschillende bonden.

Categorieën
Vogels worden gekeurd in verschillende categorieën, dit zijn: EK (eigen kweek), OK (open klasse) en soms OEK (overjarige eigen kweek).

EK
In de eigen kweek klasse moeten de vogels geringd zijn met de ring van de eigenaar. De vogels moeten dus door deze kweker geringd zijn om ze in te kunnen zenden.

Valkparkieten mogen bij de meeste tentoonstellingen tot en met hun 4de levensjaar meedoen in de EK klasse. Bij de COM is dit tot en met het 2e levensjaar.

De ringnummers van de winnaars worden altijd met een loep gecontroleerd of deze overeen komen met het ringnummer van de inzender.

OEK
In de overjarige eigen kweek klasse mogen eigen kweek valkparkieten ingezonden vanaf 4 jaar.

OK
In de open klasse, mogen aangekochte vogels (met een ander ringnummer als die van de eigenaar) ingezonden worden. Ook vogels zonder ring worden in de open klasse ingeschreven. Bij shows zonder OEK klasse, mogen hier ook valkparkieten vanaf 5 jaar worden tentoongesteld.

Prijzen en scores
De verschillende bonden hebben verschillende manieren van het toekennen van punten aan de vogels. Kijk voor het score- en prijzensysteem van uw bond op de website van de desbetreffende vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *