Marko van de Graaf

Mijn naam is Marko van de Graaf, ben 51 jaar en woon in Waalwijk samen met mijn lieve vrouw, mijn vogels en mijn hondje Falco (een Tatra, Poolse berghond). Al ruim 45 jaar kweek ik met vogels en ben daarom in 1979 lid geworden bij de N.B.v.V.  Op 6 jarige leeftijd kreeg ik mijn eerste vogels, het waren grasparkietjes. Na een paar jaar grasparkietjes te hebben gekweekt ben ik in het spoor gegaan van mijn vader en ben kanaries gaan kweken. Dit liep een beetje uit de hand, na een paar jaar had ik  17 kleurslagen. Dit heb ik tot mijn 20ste gedaan.

Toen kreeg ik ook interesse in tropische vogels en parkietachtigen. De laatste 30 jaar heb ik dus van alles gekweekt, van zebravink en kleur japanse meeuwen tot wildzang, glansspreeuwen, duiven, parkieten en papagaaien.

Maar we zitten hier op de site van de werkgroep valkparkieten, ongeveer 12 jaar geleden ben ik begonnen met het kweken van valkparkieten. Dit deed ik in kolonie met verschillende mutaties door elkaar en tot mijn verbazing kwamen er nog mooie jongen uit ook. Ik ben toen ook naar de show gegaan met hele aardige valken. Door deze resultaten dacht ik bij mezelf ik ga gecontroleerd broeden per koppel apart in een kweekkooi met als doelstelling de kwaliteit  te verbeteren. En dit lukte, ik kweekte prachtige lutino’s , cinnamon’s en geelwangen.

Vervolgens constateerde ik dat de wildkleur valkparkiet hier in de regio niet zo sterk was vertegenwoordigd en besloot ik in 2008 helemaal over te gaan op de wildkleur, ik verkocht al mijn mutaties en ging zuivere wildkleuren aanschaffen. Tot nu toe kweek ik nog steeds zuivere wildkleuren en bij een collega kweker heb ik nog enkele cinnamon lijnen zitten die het ook goed doen. Ieder jaar doe ik mee aan diverse tentoonstellingen met zeer goede resultaten. Maar ben van mening dat het nog iets beter kan. Ook ik leer nog steeds bij.